Konkurs kulinarny "Ach Kieleckie, jakie smaczne"
20 stycznia w Kielcach w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbył się konkurs kulinarny "Ach kieleckie, jakie smaczne". Miał on na celu wyłonienie potrawy, która stanie się kulinarną wizytówką regionu świętokrzyskiego. W imprezie wzięło udział 29 uczniów z całego województwa, w tym dwóch z naszej szkoły: Joanna Kraj i Paweł Walkiewicz z klasy III g przygotowanych przez nauczycielkę
i wychowawczynię zarazem p. Małgorzatę Zdanowską - Gacek. Różnorodność dań była ogromna. Przepisy, smak i sposób podawania oceniało jury pod przewodnictwem mistrzów kuchni
z hotelu "Leśny Dwór" i "Kongresowego" w Kielcach. Nasza Joasia zdobyła trzecią nagrodę w klasyfikacji ogólnej za pyszne zawijańce z borowikami i kacapoły pod jogurtową kołderką. Otrzymała też trzecią nagrodę kuratora oświaty Ryszarda Kasperka. Paweł został posiadaczem tytułu "mistrza kulinarnej prezentacji" za kapuściaki ponidziańskie z sosem.
|