|
|||
|
|||
Degustacja potraw z epoki KopernikaNa stołach znalazło się blisko 20 dań przygotowanych przez uczniów z klas gastronomicznych, w tym: bigos staropolski, kapusta z grochem, kasza ze skwarkami, smalec z cebulą, kołacze z makiem i serem, miód, polewka piwna oraz wypieczony specjalnie na tę okazję prawdziwy wiejski chleb. Toruński piernik narodził się w grodzie Mikołaja Kopernika - patrona naszej szkoły.
Dlatego też Monika Makówka, Katarzyna Pałys i Renata Adamczyk ze Szkolnego Klubu Kulinarnych Fascynacji
postanowiły własnoręcznie wykonać różnorodne pierniczki, które otrzymali zwycięzcy konkursu poświęconego
temu wielkiemu astronomowi. Prawdopodobnie pierniki wywodzą się z miodowników - wielkich bochnów chleba wzbogacanych miodem. Zanim przyszła moda na przyprawy korzenne, do ciasta dodawano ziół np. mięty i tymianku, oraz pieprzu. "Pierny" / a od tego piernik / znaczy pieprzny. W założonym w XIII wieku Toruniu wypiekanie pierników było jednym z głównych rzemiosł. W 1557 roku toruńscy piernikarze otrzymali przywilej sprzedaży swoich wyrobów na królewskich jarmarkach, co wywołało sprzeciw piernikarzy z Królewca. Długotrwały spór między tymi miastami rozstrzygnęła w 1757r. specjalna komisja, uznając wyższość pierników z grodu Kopernika. Jakich składników potrzeba, aby powstał piernik? Mąki - tej zawsze było w Toruniu pod dostatkiem, bo ziemia pomorska rodziła piękne zboże; miodu - pszczelarstwo było w średniowieczu powszechnym zajęciem; i wreszcie korzeni - tych dostarczali zamorscy żeglarze i kupcy - w XIV wieku miasto położone nad Wisłą było potęgą handlową. Niegdyś ciasto na pierniki, by nabrać odpowiedniego smaku, musiało leżakować przez wiele lat. Był zwyczaj, że gdy mistrzowi piekarskiemu narodziła się córka, zarabiał on ciasto. Przechowywano je aż do momentu, gdy panna wychodziła za mąż. W wianie otrzymywała cetnary piernikowego ciasta, z którego robiono również wypieki na jej ślubne przyjęcie. O toruńskich piernikach - katarzynkach, istnieje legenda. Pewien młody mistrz piernikarski zakochał się w urodziwej toruniance - Katarzynie. Dla swej ukochanej upiekł piernik w kształcie dwóch serc i połączył je zaręczynowym pierścieniem. Od trzech lat w trzecią niedzielę czerwca odbywa się w Toruniu święto piernika. Każdy uczestnik może własnoręcznie wygnieść ciasto w tradycyjnej formie, a następnie zabrać do domu i wypiec. Być może święto piernika na stałe wejdzie do tradycji w naszej szkole, a różnorodne pierniczki będziemy wykonywać na dzień imienin patrona naszej szkoły - Mikołaja Kopernika. |
|