Pi±tek, 22 listopada 2024. Imieniny: Cecylii, Wszemiły i Stefana.


Strona główna
Informacje o szkole
Hymn Szkoły Kopernikowskiej
Ceremoniał Szkolny
Aktualno¶ci
Patron
Dyrekcja
Sekretariat i księg...
Kadra pedagogiczna
Statut
Galeria
Publikacje
Oferta dla gimnazj...
Podręczniki
Matura
Archiwum






  







„Kapuściane igraszki”

    Konkurs kulinarny „Kapuściane igraszki” został zorganizowany w naszej szkole 9 marca 2007r. przez SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH, którego opiekunką jest Małgorzata Zdanowska-Gacek. Wzięła w nim udział młodzież Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Do rywalizacji przystąpiło 18 dwuosobowych zespołów z klas I, II i III. Ich zadaniem było wyszukanie ciekawych przepisów i przygotowanie według nich potraw na bazie kapusty. Uczniowie sięgnęli do tradycyjnych babcinych receptur, jak i do nowoczesnych przepisów. Do konkursu zgłoszono wiele oryginalnych przysmaków, których walory oceniła specjalna komisja w składzie: Pan Jerzy Radziwolski – naczelnik wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego, Panie: Bożena Korczak z Willi Słowacki, Elżbieta Kapusta, Helena Cira oraz Pan Paweł Piątek z Zamku Dersława. Uroczystość została poprzedzona prezentacjami przedstawiającymi kapustę, jako warzywo smaczne i zdrowe. Dyrektor ZSP nr 1 Pan Andrzej Bilewski dokonał otwarcia imprezy poprzez ukoronowanie największej główki kapusty. Jury oceniło smakowitość, estetykę przygotowania oraz oryginalność aranżacji. Bezkonkurencyjny okazał się zespół Doroty Dryndos i Izabeli Tomaszewskiej, które zaprezentowały pracę: „Tajna misja parzybrody i kapuściaków”. Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienia dla najbardziej smakowitych i ciekawych potraw. Nagrodami były albumy i książki kucharskie.

Koronacji najpiękniejszej kapusty dokonuje Dyrektor ZSP Nr 1 Andrzej Bilewski

Młodzież Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i przygotowane przez nią kapuściane frykasy.

© Jolanta Dabińska. Wszystkie prawa do kopiowania i wykorzystywania zamieszczonych materiałów bez zgody autora zastrzeżone.