|
„Kapuściane igraszki”
Konkurs kulinarny „Kapuściane igraszki” został zorganizowany w naszej szkole
9 marca 2007r. przez SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH, którego
opiekunką jest Małgorzata Zdanowska-Gacek.
Wzięła w nim udział młodzież Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
Do rywalizacji przystąpiło 18 dwuosobowych zespołów z klas I, II i III. Ich zadaniem było wyszukanie ciekawych przepisów i przygotowanie według nich potraw na bazie kapusty. Uczniowie sięgnęli do tradycyjnych babcinych receptur, jak i do nowoczesnych przepisów.
Do konkursu zgłoszono wiele oryginalnych przysmaków, których walory oceniła
specjalna komisja
w składzie: Pan Jerzy Radziwolski – naczelnik wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego, Panie:
Bożena Korczak z Willi Słowacki, Elżbieta Kapusta, Helena Cira oraz Pan Paweł Piątek z Zamku Dersława.
Uroczystość została poprzedzona prezentacjami przedstawiającymi kapustę,
jako warzywo smaczne i zdrowe. Dyrektor ZSP nr 1 Pan Andrzej Bilewski dokonał otwarcia imprezy
poprzez ukoronowanie największej główki kapusty. Jury oceniło smakowitość, estetykę przygotowania
oraz oryginalność aranżacji. Bezkonkurencyjny okazał się zespół Doroty Dryndos i Izabeli Tomaszewskiej,
które zaprezentowały pracę: „Tajna misja parzybrody i kapuściaków”. Komisja konkursowa przyznała
również wyróżnienia dla najbardziej smakowitych i ciekawych potraw.
Nagrodami były albumy i książki kucharskie.
Koronacji najpiękniejszej kapusty dokonuje Dyrektor ZSP Nr 1 Andrzej Bilewski |
Młodzież Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i przygotowane przez nią kapuściane frykasy. |
|
|
© Jolanta Dabińska. Wszystkie prawa do kopiowania i wykorzystywania zamieszczonych materiałów bez zgody autora zastrzeżone. |
|
|