|
|||
|
|||
SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH Do Klubu należą uczniowie, pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo - ekologicznej.Cele Klubu: - aktywizacja uczniów i rozbudzanie ich zainteresowań problematyką żywieniową,- kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowej żywności, jako leku na choroby cywilizacyjne, - wykorzystanie technologii informatycznej do obliczania wartości odżywczej, energetycznej żywności, planowania jadłospisów, - przygotowanie uczniów do konkursów, egzaminów, olimpiad, - realizacja ścieżek międzyprzedmiotowych - prozdrowotna, regionalna. Naszą działalność opisują poniższe hasła: - Poszukujemy informacji dotyczących żywności, żywienia, dekoracji potraw, korzystającz komputerowych programów edukacyjnych, encyklopedii multimedialnych, internetu oraz literatury fachowej. - Uczestniczymy - w konkursach, olimpiadach, turniejach. - Poznajemy - interesujące zagadnienia, nowoczesne metody i formy działania. - Przekazujemy swoją wiedzę, dzielimy się doświadczeniem. Efekty naszej pracy to: prezentacje kulinarne, pomoce dydaktyczne, prace projektowe, dyskusje dydaktyczne, referaty.Opiekunka - mgr inż. Małgorzata Zdanowska-Gacek Opracowanie w HTML-u Marta Bróg kl. 2 "b" LO |
|