Piątek, 22 listopada 2024. Imieniny: Cecylii, Wszemiły i Stefana.


Strona główna
Informacje o szkole
Hymn Szkoły Kopernikowskiej
Ceremoniał Szkolny
Aktualności
Patron
Dyrekcja
Sekretariat i księg...
Kadra pedagogiczna
Statut
Galeria
Publikacje
Oferta dla gimnazj...
Podręczniki
Matura
Archiwum






  







SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH

Do Klubu należą uczniowie, pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo - ekologicznej.

Cele Klubu:

- aktywizacja uczniów i rozbudzanie ich zainteresowań problematyką żywieniową,
- kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowej żywności, jako leku na choroby cywilizacyjne,
- wykorzystanie technologii informatycznej do obliczania wartości odżywczej, energetycznej żywności, planowania jadłospisów,
- przygotowanie uczniów do konkursów, egzaminów, olimpiad,
- realizacja ścieżek międzyprzedmiotowych - prozdrowotna, regionalna.

Naszą działalność opisują poniższe hasła:

- Poszukujemy informacji dotyczących żywności, żywienia, dekoracji potraw, korzystając
z komputerowych programów edukacyjnych, encyklopedii multimedialnych, internetu oraz literatury fachowej.
- Uczestniczymy - w konkursach, olimpiadach, turniejach.
- Poznajemy - interesujące zagadnienia, nowoczesne metody i formy działania.
- Przekazujemy swoją wiedzę, dzielimy się doświadczeniem.

Efekty naszej pracy to:

prezentacje kulinarne, pomoce dydaktyczne, prace projektowe, dyskusje dydaktyczne, referaty.


Opiekunka - mgr inż. Małgorzata Zdanowska-Gacek

Opracowanie w HTML-u Marta Bróg kl. 2 "b" LO


© Jolanta Dabińska. Wszystkie prawa do kopiowania i wykorzystywania zamieszczonych materiałów bez zgody autora zastrzeżone.