WARSZTATY KULINARNE
15 marca 2006r. po raz pierwszy uczniowie należący do Szkolnego Klubu Fascynacji
Kulinarnych mieli okazję uczestniczyć w warsztatach poprowadzonych w szkolnej
pracowni technologicznej przez mistrzów kucharskich i szefów mających związek
z gastronomią. Kilkugodzinne praktyczne szkolenie pozwoliło młodym adeptom sztuki
kulinarnej poszerzyć wiedzę i umiejętności podczas produkcji potraw z wykorzystaniem
najnowocześniejszych wielofunkcyjnych urządzeń do obróbki mechanicznej i termicznej.
Przedstawiciele klas technikum żywienia i gospodarstwa domowego mieli możliwość
wykonania wielu smakowitych wyrobów takich jak: karkówka grillowana w marynacie
francuskiej, zapiekanka węgierska z ziemniaków, pieczarek, papryki i pora, kurczak
po polsku, ryż z warzywami, jabłka z nadzieniem z miodu, orzechów i rodzynek i wiele
innych. Nad prawidłowym sporządzeniem potraw czuwali: Małgorzata Zdanowska-Gacek -
organizatorka warsztatów kulinarnych, Wojciech Kiercz - właściciel firmy
"Restaurator Serwis" wraz z mistrzami kuchni: Pawłem Nowakiem /"Rational"/,
Sławomirem Kowalczykiem /"Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni"/, Grzegorzem
Kowalskim /"Mesko AGD"/. Podobną prezentację przygotowano dla przedstawicieli
kilkunastu zakładów gastronomicznych z terenu Buska Zdroju. Mieli oni okazję
zapoznać się z ofertą firm prowadzących warsztaty, wymienić doświadczenia zawodowe
i nawiązać cenne kontakty. Spotkanie z pewnością będzie miało wpływ na podniesienie
jakości i estetyki wyrobów produkowanych w buskich lokalach.
|