Piątek, 22 listopada 2024. Imieniny: Cecylii, Wszemiły i Stefana.


Strona główna
Informacje o szkole
Hymn Szkoły Kopernikowskiej
Ceremoniał Szkolny
Aktualności
Patron
Dyrekcja
Sekretariat i księg...
Kadra pedagogiczna
Statut
Galeria
Publikacje
Oferta dla gimnazj...
Podręczniki
Matura
Archiwum






  







WARSZTATY KULINARNE

15 marca 2006r. po raz pierwszy uczniowie należący do Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych mieli okazję uczestniczyć w warsztatach poprowadzonych w szkolnej pracowni technologicznej przez mistrzów kucharskich i szefów mających związek z gastronomią. Kilkugodzinne praktyczne szkolenie pozwoliło młodym adeptom sztuki kulinarnej poszerzyć wiedzę
i umiejętności podczas produkcji potraw z wykorzystaniem najnowocześniejszych wielofunkcyjnych urządzeń do obróbki mechanicznej i termicznej. Przedstawiciele klas technikum żywienia i gospodarstwa domowego mieli możliwość wykonania wielu smakowitych wyrobów takich jak: karkówka grillowana w marynacie francuskiej, zapiekanka węgierska z ziemniaków, pieczarek, papryki i pora, kurczak po polsku, ryż z warzywami, jabłka z nadzieniem z miodu, orzechów
i rodzynek i wiele innych. Nad prawidłowym sporządzeniem potraw czuwali: Małgorzata Zdanowska-Gacek - organizatorka warsztatów kulinarnych, Wojciech Kiercz - właściciel firmy "Restaurator Serwis" wraz z mistrzami kuchni: Pawłem Nowakiem /"Rational"/, Sławomirem Kowalczykiem
/"Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni"/, Grzegorzem Kowalskim /"Mesko AGD"/. Podobną prezentację przygotowano dla przedstawicieli kilkunastu zakładów gastronomicznych z terenu Buska Zdroju. Mieli oni okazję zapoznać się z ofertą firm prowadzących warsztaty, wymienić doświadczenia zawodowe i nawiązać cenne kontakty. Spotkanie z pewnością będzie miało wpływ na podniesienie jakości i estetyki wyrobów produkowanych w buskich lokalach.



......


.....


......


© Jolanta Dabińska. Wszystkie prawa do kopiowania i wykorzystywania zamieszczonych materiałów bez zgody autora zastrzeżone.