Piątek, 22 listopada 2024. Imieniny: Cecylii, Wszemiły i Stefana.


Strona główna
Informacje o szkole
Hymn Szkoły Kopernikowskiej
Ceremoniał Szkolny
Aktualności
Patron
Dyrekcja
Sekretariat i księg...
Kadra pedagogiczna
Statut
Galeria
Publikacje
Oferta dla gimnazj...
Podręczniki
Matura
Archiwum






  







"Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej"


Konkurs "Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej" został zorganizowany w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach w dniu 18-III-2008r. Wzięło w nim udział 14 uczniów klas branży gastronomicznej woj. świętokrzyskiego.

Patronem konkursu była firma Unilever Foodsolutins na Polskę i Kraje Bałtyckie, oferująca szeroki asortyment znanych produktów spożywczych. Przedmiotem konkursowej rywalizacji była produkcja i ekspozycja dań zasadniczych z wieprzowiny. Do obserwacji konkursu zostały zaproszone lokalne media, władze oświatowe i pracownicy renomowanych w regionie zakładów żywienia zbiorowego.

Przewodniczący Jury - P. Robert Kopacz /Regionalny Doradca Kulinarny Unilever/ podkreślił wysoki poziom przygotowania uczestników. Oceniano min. poprawność przeprowadzenia obróbki technologicznej, kompozycję smaków, prezentację na talerzach. Pierwsze miejsce zdobyła Kamila Kaczor z klasy IIg - za roladę schabową nadziewaną grzybami, serem feta, borówkami i żurawinami, zaś drugie - Dorota Dryndos z klasy IIIg za pieczeń z farszem chlebowym z dodatkiem jajek przepiórek, bazylii, dynii marynowanej. Dziewczęta oprócz cennych nagród w postaci sprzętu gastronomicznego przywiozły ze sobą nowe doświadczenia zawodowe. Szczególnie miło będą wspominać przyjazną atmosferę między uczestnikami kulinarnej rywalizacji. Wraz z opiekunką
M. Zdanowską-Gacek, mają zapewniony udział w warsztatach w Centrum Kulinarnym Unilever
w Poznaniu.
Informacje opracowała Małgorzata Zdanowska-Gacek


© Jolanta Dabińska. Wszystkie prawa do kopiowania i wykorzystywania zamieszczonych materiałów bez zgody autora zastrzeżone.