"Festiwal ziemniaka"- konkurs kulinarny
Inicjatorami tej niezwykłej imprezy były działające w naszej szkole: Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych /opiekun Małgorzata Zdanowska-Gacek/ i Szkolny Klub Europejski /opiekun Barbara Cieplińska/. W konkursowe szranki stanęli uczniowie klas o profilu żywieniowym - I i III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz I i II Technikum Hotelarstwa.
Przedmiotem rywalizacji były produkcja i prezentacja potraw z ziemniaków. I tych znanych i tych już zapomnianych , które ze względu na trendy żywieniowe powoli znikają z naszych stołów. Młodzież postanowiła przypomnieć, jak smakują naprawdę niezwykłe "specjały" naszych babć.
Wśród 25 konkursowych potraw znalazły się same pyszności. Oprócz popularnych placków ziemniaczanych, ale z przeróżnymi dodatkami, przygotowano m.in. pyzy cepeliny, pampuszki, babkę ziemniaczaną, kotlety ziemniaczano-serowe, kieszonki ziemniaczane na słodko i z grzybami, krokiety, zapiekanki, oładki galicyjskie, supełki, knedle ze śliwkami, pierogi ruskie, kacapoły, zapiekanki, ziemniaki faszerowane, gratinki, sałatki oraz poza konkursem - frytki.
Jury, któremu przewodniczył dyrektor naszej szkoły pan Andrzej Bilewski, miało nie lada orzech /ziemniak/ do zgryzienia.
Ostatecznie po długiej i burzliwej naradzie, pierwszą nagrodę przyznano zespołowi z I h. Ewelina Bałaga, Justyna Durnaś, Joanna Kwiatkowska i Karolina Wielgus przygotowały rewelacyjną zapiekankę ziemniaczaną, która wyprzedziła tort ziemniaczany /kl. I g/ oraz knedle z sosem śliwkowym /kl. III g/.
Wyróżnione zespoły otrzymały nagrody książkowe zaś wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani efektownymi maskotkami. Przyznano również nagrodę dla właściciela największego okazu ziemniaka, którym bezapelacyjnie został Tomasz Siwiec.
W części artystycznej wystąpił zespół folklorystyczny z klasy I b.
Konkurs stanowił dla uczniów doskonałą okazję do sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Dał też możliwość dotarcia do przekazywanych od lat tradycji, poszukiwania nowych i dawnych receptur na potrawy z ziemniaków oraz zaprezentowania ich w jak najciekawszej formie.
|